Pure Africa op avontuur

In november was Justus van Pure Africa in Rwanda en Burundi. Tijdens de reis ging hij langs bij verschillende koffiecoöperaties. Het is indrukwekkend om te zien hoe sommige hiervan bezig zijn met innovatie. Zoals bijvoorbeeld koffiecoöperatie Juru in Rwanda. Door een nieuwe techniek toe te passen kunnen ze de droogtijd van koffie verkorten.

Ook hebben ze door middel van een nieuwe aanplantmethode uit Zuid-Amerika binnen één jaar koffiebessen kunnen laten groeien aan een nieuwe koffiestruik. Meestal gebeurt dat pas na twee á drie jaar. Zo wordt het voor koffieboeren veel interessanter om te investeren in koffie.

Microkrediet event
Een bijzonder moment tijdens de reis was het microkrediet event in Rwanda. Samen met koffiecoöperatie Sholi en bank CPF Ineza organiseerden Pure Africa een bijeenkomst om zo’n 150 koffieboeren in de regio alles te vertellen over de microkredieten die ze gezamenlijk verstrekken. 
 
Koffieboer Joël is lid van Sholi. Door te investeren in zijn plantage is deze enorm gegroeid. Vroeger verkocht hij in een oogstseizoen 200 kg koffiebessen. Nu is dat gestegen naar zo'n 2.000 kg. Een vertienvoudiging van zijn inkomen uit koffie dus.

Lancering mobile banking
Tijdens het event vond ook de lancering plaats van het mobile banking systeem van bank CPF Ineza. Een geweldige ontwikkeling voor koffieboeren. Met het systeem kunnen zij namelijk via sms de rente over hun lening overmaken aan de bank. En dat biedt veel voordelen, want het is veiliger én bespaart tijd.
 
In sommige gevallen moeten boeren twee uur heen en terug lopen om de maandelijkse rente te kunnen betalen bij de bank. Deze tijd kunnen ze nu op hun plantage of met hun gezin doorbrengen. Door het systeem kan de bank nu ook microkredieten verstrekken aan boeren die wat verder weg wonen.